• Doetinchem - door Julet -
  Een aantal jaren geleden heb ik de cursus tot official gevolgd. Nog steeds ben ik blij dat ik deze cursus heb gedaan, want nu zit ik niet op de tribune langs de kant, maar ben ik actief bezig.
  Ik vind het mooi dat je op deze manier er mede voor zorgt dat de zwemmers hun sport kunnen beoefenen, want wat is wedstrijdzwemmen zonder wedstrijden?
  We hebben dit tijdens de coronaperiode aan den lijve ondervonden, allesbehalve leuk, want waar train je als zwemmer voor?

  Ik twijfelde in het begin om de cursus te volgen. Ik heb zelf geen achtergrond in het zwemmen en zo’n stopwatch, tja dat is eigenlijk niet zo mijn ding, dacht ik. Maar er wordt gewerkt met professionele stopwatches die overzichtelijk de tijden weergeven en eenvoudig in gebruik zijn. Bovendien krijg je een cursus aangeboden, waarin je ook leert om te gaan met de stopwatch en het nodige over zwemslagen en keerpunten leert. Zowel cursuskosten als stopwatch worden vergoed door de vereniging.
  Ook voor iemand zonder een achtergrond in het zwemmen is deze cursus prima te volgen. De cursus duurt vier avonden en was in mijn geval gezellig, waardoor ik er altijd met plezier heen ging.
  Dit seizoen wordt, afhankelijk van het aantal deelnemers, deze cursus gegeven op meerdere locaties in regio Oost op 4 avonden in november en december en duurt ongeveer 2 uur per avond en wordt afgesloten met een mondeling examen van ongeveer 15 minuten.

  Tijdens de cursus ga je schaduwklokken. Je gaat dan een paar keer met een ervaren tijdwaarnemer meelopen. Ik vond dit erg zinvol. Als je alle avonden aanwezig bent geweest en de theorie hebt doorgenomen, moet dat wel goed komen. Je kunt ook nog een carrière in de zwemwereld maken. Je begint als tijdwaarnemer 4, dan kun je doorgroeien naar tijdwaarnemer 3 (dan mag je bijvoorbeeld ook tijdens kampioenschappen fungeren) en vervolgens kun je de stap naar kamprechter en scheidsrechter maken.

  Wat is er nu zo leuk aan het official zijn? Nadat ik een paar keer bij een wedstrijd op de tribune had gezeten (en die zitten niet altijd even lekker), sprak het mij steeds meer aan om actief aan een wedstrijd mee te helpen.
  Je bent bezig, leert andere ouders kennen en je maakt deel uit van een team die er voor een wedstrijd staat.
  Je doet het vooral samen. Daarnaast heb je altijd een stoel en er wordt goed voor je gezorgd (hapjes en drankjes, soms zelfs lekker verzorgde broodjes) en zoals ik al zei, je doet alle zwemmers een enorm plezier.
  Ook de vereniging is je dankbaar en zet je af en toe in het zonnetje. Dit alles geeft je echt een goed gevoel.

  Zoals ik al in mijn titel heb staan: Official? Gewoon doen!
  Meld je aan bij Wilma, zo kun je ook een bijdrage leveren aan de vereniging en het wedstrijdzwemmen, want zonder officials geen wedstrijden.